Heimspikkas fremtid

Hva skjer?

Slik ser nå det fine verkstedet vårt ut…

Vi har fått en rivningordre på de byggene som er satt opp på Heimspikka, og det er derfor vi har revet verkstedet, de to andre byggene kommer vi til å rive i løpet av svært kort tid. Opprydding vil vi prøve å få til i løpet av høsten/vinteren. “Langteltet” kommer vi til å la stå da ingen kan kalle noen staur som står opp fra bakken for et bygg. Å komme så langt som vi har gjort for så å rive hele leieren er en sørgelig greie, for vi har en hel skole som venter på å få bruke plassen i sitt undervisningsopplegg og muligheter for flere samarbeidspartnere i tiden fremover. Vi har ikke kommet til noen avgjørelse på hva som kommer til å skje fremover, men med denne bloggposten vil jeg belyse hva slags muligheter vi har og litt om hva vi har gjort og hva vi kan lære av det.

Hva sitter vi igjen med?

Vi har leieren i sin helhet: Et langtelt, flere private vikingtelt til disposisjon, et lass med ganske ubrukelige materialer (etter rivingen), flotte nettsider proppet med informasjon og kunnskap,  ikke minst har vi vår flotte bålplass. Vi har også noe som er mye mer verdifullt: Erfaringer og kunnskaper som vi ikke hadde før vi startet dette prosjektet.

Veien har vært ganske så hard, både fysisk og mentalt, for vi har hatt mye  stri med opp gjennom årene: Hærverk og tyverier, kommunen, pengemangel, mangel på frivillige og mye mer. Hadde vi kunnet gjøre ting annerledes så burde vi ha satset hardere på å overtale kommunen og byråkratiet, vi burde ha jobbet hardere for rekrutering av både frivillige og samarbeidspartnere som skoler og institusjoner og ikke minst enda bedre kontakt med media, både lokalt og nasjonalt.

Hva med fremtiden?

Det er mye som kan skje i fremtiden, hva er avhengig av hva vi har tid og mulighet til og ikke minst hvem som stiller opp for Heimspikka fremover.

Våre muligheter er som følger:

 • Droppe å opprettholde/bygge leieren og heller satse på å være et omreisende vikinglag.
 • Sette i gang med søknader og løfte den tunge byråkratiske steinen som nå ligger som et lokk over prosjektet.
 • Legge ned hele prosjektet.

Som omreisende vikinglag har vi mye større frihet, for det trenger en ikke søke om, så vidt jeg vet. Da kan vi bringe med oss leieren til de skolene og institusjonene som vil leke med oss, samt reise på viking og middelaldermarkeder. Vi har jo all vår kunnskap og våre erfaringer fra prosjektet og det kan vi bruke. Vi kan tilby underholdning, kurs og foredrag, mat, håndtverksdemonstrasjoner og mye mer. Her finnes det ufattelig mange muligheter uten at det kreves ufattelig mengder med forberedelser.

Å få leieren opp å gå igjen, søke om bygging er noe som vil kreve mye mer arbeid og langt flere folk med spesielle kunnskaper. Til dette trenger vi å mobilisere en flokk av folk som kan få den byråkratiske kampesteinen til å rulle. Vi trenger: Folk som forstår seg på og har erfaringer med å jobbe politisk, vi trenger en advokat som kan hjelpe oss med regelverket, en regskapsfører, folk som kan skrive søknader for det ene og det andre og ikke minst frivillige arbeidere, folk som kan bygge, folk som kan lage mat til de som bygger, folk som kan hugge ved eller bare holde moralen oppe. Jeg vet vi har masse slike folk rund oss, men de aller fleste er også veldig opptatt, slik samfunnet opptar oss alle med jobb og pengemas. Alt dette må jo også bli på frivillig og ubetalt basis, for vi har aldeles ikke nok penger til å betale noen.

Dessverre er det slik at ingen av oss kan leve av luft og frivillighet, uansett hvor engasjerte folk vi er, må vi alle ha en jobb eller to, utdannelse og en hverdag som tilfredsstiller samfunnet og den byråkratiske mølle. Regninger skal betales og mat kjøpes. Alt dette gjør at få av oss har tid og energi til å både kjempe for å å få lov til å bygge Heimspikka samtidig som vi faktisk bygger. For få frivillige, for lite tid, for lite penger. Frivillig arbeid i dette landet er i ferd med å bli en umulighet så vi kan like godt erklære Dugnadsnorge for dødt og begravet. Henrettet av byråkrati og kapitalisme…Eller kan vi få dette til? Jeg kaster ballen over til alle dere der ute som har interesser av at Heimspikka skal leve videre!

Gustav Holberg

Share on Facebook

Posted in Heimspikka | Tagged , , | Comments Off

Einkornøl

Det er mye rart det forskes på, men noen ting smaker bedre enn andre. I disse artikkelene kan du lese om hvordan noen prøver å lage øl av den urgamle hveten: Einkorn.

Share on Facebook

Posted in Heimspikka | Tagged , | Comments Off

Skole- og barnehage-turnè vinteren 2011/2012

Fortellinger historier og eventyr har alltid vær en sterk interesse for meg og jeg har i over 20 år fortelt eventyr på scener, festivaler, skoler, barnehager, osv. I tillegg har jeg 15 års erfaring i arbeid med barn, kunst eventyr og musikk. Blant annet som barnehageassistent, støttepedagog, omviser på museer, samt som forteller og lærer på fattige skoler i Thailand.

Vår kulturarv står i fare for å drukne i en enorm flom av historier, fortalt gjennom film, TV, internettet og dataspill. Disse teknologiske nyvinningene har gjort at familien ikke lenger samles for å lytte til bestemors gamle historier, og det er både fortellerstunden og historiene i seg selv som er truet. En film gir ikke fantasien stort spillerom, for både bilder og lyd er satt. Mens en forteller er avhengig av at lytterne selv skaper disse bildene og lydene i hodet, fortelleren må stimulere fantasien. Dette er i seg selv en meget lærerik erfaring mange både unge og voksne mangler i hverdagslivet. De er vant til å få servert underholdningen komplett på et fat, nærmest ferdig fordøyd. En av mine misjoner er å gi folk en opplevelse de kan vokse på, et innblikk i fantasiens verden, så vel som en smakebit på vår eldgamle kulturarv: fortellerkunsten. Fortellingene har jeg plukket opp fra mange forskjellige kilder, mange gjennom bøker, men de aller fleste har jeg samlet sammen gjennom mine utallige reiser i både Europa og Asia. Derfor har jeg også et meget bredt spekter av historier fra forskjellige kulturer.

Mitt mål med enhver forestilling er å levendegjøre historiene og ikke minst karakterene i dem. Dermed er også min forteller stil noe for seg selv, for det ligner mer på en teaterforestilling enn høytopplesning fra en bok. Hver karakter spilles ut, komplett med motorikk, stemme og språk. For meg er det svært viktig at enhver fortelling blir lærerik og underholdende for både voksene så vel som barn. Om en historie ikke fenger de voksne er den heller ikke bra nok for barna.

Jeg kan love en forrykende forestilling med god innlevelse, masse energi og finurlige vendinger.

Forestillinger og Kurs:

Fortellinger fra det fjerne østen

 • Varighet: 1 time for barneforestilling, 2 timer for voksenforestilling.
 • Passer for: Alle aldre.
 • Pris: 2500,- for en times forestilling, 4000.- for to timers forestilling.

Gjennom mine mange reiser i Asia har jeg samlet mange gode historier og eventyr. Noen fortalt av alt fra prester til vanlige folk på gata, til bøker og samlinger. Forestillingen tar tilskuerne med på en reise fra det gamle persiske riket og følger silkeveien over Himalaya og helt til det østlige Kina og Japan. Mellom historiene blir det fortalt anekdoter og små historier fra mine egne opplevelser.

Kaninen Klok

 • Varighet: 1 time
 • Passer for: Alle aldre.
 • Pris: 2500,-

I Tibet har de en meget lang tradisjon for fortellinger om den kloke kaninen. I følge tradisjonen er kaninen et symbol på de svake i samfunnet og hvordan de svake kan overvinne de sterke, med kløkt og klokskap. Men ofte er kaninen for klok for sitt eget beste og havner likevel i knipe. Historiene er meget underholdende, med gode poenger, tusenvis av år gammel visdom og massevis av god gammeldags slapstick.

Historien om Lurendreierreven

 • Varighet: 45 min – 2 timer.
 • Passer for: Alle aldre.
 • Pris: 2500.- for 45 minutters forestilling. 4000,- for to timers forestilling.

Dette er et Tibetansk eventyr uten sidestykke. Historien er full av fantastiske vendinger og poenger, og er for min egen del ett av verdens morsomste og beste eventyr. Derfor har jeg laget en full forestilling av dette eventyret. Forestillingen kan også forlenges med flere anekdoter og historier om Lurendreierreven, som blir flettet inn. Forestillingen er ett av mine mest populære.

Norrøne myter og sagn

 • Varighet: 45 min – 2 timer.
 • Passer for: Alle aldre (Modifiseres i forhold til publikum)
 • Pris: 2500,- pr. time.

Jeg har fortalt norrøne myter og sagn i over 10 år, på vikingmarkeder og relaterte arrangementer. Denne forestillingen består av en samling fra de beste historiene. Forestillingen kan også tilpasses enkelte arrangementer med spesielle temaer. Under forestillingen vil tilskuerne få innblikk i vår eldgamle tro og mytologi, hvor Odin, Tor og Loke er blant de mest sentrale rollene.

Skreddersydde forestillinger

 • Varighet: Ut i fra behov.
 • Passer for: Alle aldre.
 • Pris: Etter avtale.

Jeg kjenner eventyr i alle mulige genre, med et meget bredt spekter av stemninger og temaer. Jeg kan dermed skreddersy forestillinger som passer perfekt til enhver form for arrangement. Prisen på forestillingen blir satt i forhold til varighet og hvor mye forberedelser som trengs, og må derfor avtales.

Levende eventyr

 • Varighet: Forelesning på 2-3 timer eller kurs som strekker seg over 2 dager (2 ganger 6 timer)
 • Passer for: Lærere, Førskolelærere, barnehageassistenter.
 • Pris: Er avhengig av antall deltagere og varighet og må avtales.

Dette er et kurs/foredrag om fortellerteknikk, om hvordan en kan gjøre et eventyr eller hvilken somhelst historie levende for publikum. Kurset tar for seg enkle men gode teknikker for å gi liv til karakterer, hvordan gjøre en kort historie lang og spennende, hvordan fenge publikum. Jeg benytter meg av min 10 årige lange erfaring fra arbeid med barn, i både barnehage, skole, museum og andre institusjoner, noe som gjør det enkelt for tilhørerne å relatere stoffet og ikke minst bruke det. Det blir selvsagt fortalt fantastiske eventyr, med eksempler på teknikkene. «Levende eventyr» kan enten holdes som en 2-3 timer lang forelesning, eller som et mer aktivt kurs som varer i opp til to hele dager.

Kriterier

 • Prisene gjelder kun for skoler, barnehager eller andre offentlige institusjoner og frivillige organisasjoner.
 • Om det ønskes flere forestillinger i løpet av kort tid er jeg villig til å diskutere rabatter.
 • Jeg holder til i Sarpsborgdistriktet, så for forestillinger utenfor Sarpsborg kommer reise og eventuell overnatting i tillegg til prisen.

Kontaktinformasjon

 • Adresse: Gustav Holberg. Bodalsvei 34. 1743 Klavestadhaugen
 • Telefon: 95 47 44 59
 • E-post: gustav@ghozm.org
 • Hjemmeside: http://holberg-scenekunst.no

Last ned og print ut:

Share

Posted in other ghozm.org blogs | Tagged | Comments Off