Garving av skinn

Garving av skinn er en eldgammel kunst som er helt nødvendig for å kunne bevare skinnet fra dyr og ikke minst gjøre det mykt og behagelig å bruke som klær. Det finnes dog mange metoder for å garve et skinn og metoden du velger er avhengig av hva du skal bruke det til, hvilke ressurser du har tilgjengelig, og om du ønsker å beholde pelsen eller ikke. Garving betegner hele prosessen, fra dyret er felt og skinnet flåes av til skinnet er helt ferdig garvet, og er en prosess som tar opp til flere måneder.

Flåing

Når dyre flåes er det meget viktig at dette gjøres med stor nøyaktighet for å unngå det som kalles for slakterkutt i skinnet, det vil si hull laget av slakterkniven. En god slakter fjerner det aller meste av kjøtt og fett fra selve skinnet, noe som gjør de neste stegene mye enklere.

Salting

Det neste steget er å salte skinnet og her trengs det mer enn en liten klype salt. Saltet trekker ut fuktigheten av skinnet, noe som forlenger holdbarheten og gjør skrapingen mye enklere. Legg skinnet utover så det ligger flatt med skinnet ned og gni inn saltet mens du passer på at alle kriker og kroker blir dekket. Deretter strør du over resten av saltet og bretter skinnet først langs med ryggen deretter på tvers. Har du to skinn kan du med fordel legge dem med innsiden mot hverandre. Hvor lenge det skal saltes er avhengig av dyrets størrelse, men en kan godt si et minimum på 8 dager for et lite rådyr og opp til 14 dager for en stor elg. Det kan være fordelaktig å strø på mer salt etter 3 til 4 dager. Skinnene må ligge tørt og beskyttet mot vær og vind.

Skraping

Etter saltingen skal skinnene skylles godt i vann for så å skrapes og avfettes. Skrapingen gjøres best ved å sette opp en bom, gjerne en barket tømmerstokk som stilles skrått fra bakken og opp mot en bukk eller lignende, slik at du lett kan skreve over og sette deg på den. Legg skinnet på bommen med kjøttsiden opp og bakparten mot deg, du skal sitte nedenfor skinnet på bommen. Nå kan du begynne skrapeprosessen med en kniv eller annet egnet verktøy. Pass på at du ikke skjærer inn i selve skinnet og at du kun skraper medhårs for å unngå å ødelegge hårsekkene og dermed lage hull i skinnet. Flytt på skinnet etterhvert som du skraper det. Avfetting kan gjøres med grønnsåpe.

Garving

Etter at skinnet er salta, skrapa og avfettet kan selve garvingsprosessen begynne. Her har du et vell av metoder å velge mellom.

Fettgarving

Fettgarving gjøres gjerne med hjernen til dyret, som inneholder store mengder fett, men som alternativ kan en også bruke planteolje eller til og med tran. Fettgarving gir oss det som kalles for semsket skinn. Fettgarving brukes for det meste til skinn som er avhåret.

Log-garving

Ved å lage en log av bark kan en også garve skinne, fordi mange typer bark inneholder garvesyre. Mest brukt er bjørkelog og seljelog.

Mykning av skinnet

Etter at skinnet er garvet og rengjort må det myknes opp og det gjøres ved å tilføre litt fuktighet. Dypp hendene i log eller vann og gni det inn i skinnet. Deretter er det bare å strekke, vri og banke skinnet mens det tørker. Dette frigjør fibrene og gjør skinnet mykt.

Lenker og ressurser

One Response to Garving av skinn

 1. Ingvild says:

  Hei
  Tusen takk for en innholdsrik side. Vet ikke hvorfor denne siden ikke har dukket opp før nå – har søkt på “garving av skinn” i mange ulike varianter over lengre tid… Men i dag fant jeg den.
  Jeg har to kaninpelser jeg skal garve. Jeg har lest en del på vikingliv-siden. Der anbefales det (i kommentarene) at man garver kaninskinn med fett, det står også link til en svært informativ svensk side.
  Har dere garvet kaninskinn? Er det fettgarving dere anbefaler?
  Så til skrapingen, den sliter jeg virkelig med å få til! Jeg vet ikke hvor langt inn jeg skal skrape… Kjøttet er borte, men det er en hinne av fett som jeg ikke får bort. Dvs jeg har klart det ute i kantene, men ikke midtpartiet. Skal alt dette av? Jeg føler at skinnet er så skjørt at jeg ikke tør å “ta skikkelig i”. Er redd for å skrape og ødelegge for mye…
  Har dere noen erfaring med dette? Kanskje noen bilder?
  Mvh Ingvild Fauske

Leave a Reply